2013. június 17., hétfő

Indigo: Az istenek a Földön járnak

Az istenek a földön járnak

Maurice M. Cotterrell



Azóta a maják korokon át gyűjtött tudása három megmaradt (saját megjegyzés: ismert) könyből áll, amelyek csodálatos módon valahogy elkerülték társaik sorsát. Ezek: a Párizsi Kódex, a Drezdai Kódex és a Tro-Ano Kódex). A Párizsi Kódexet - amelyet Perez Kódex-ként (Codex Peresianusként) tartunk számon az egyik oldal szélére firkantott név alapján - 1859-ben találta meg Léon de Rosny botanikus és a japán nyelv tudora a Párizsi Könyvtár egyik papírkosarában. Ez a tizenegy oldalas dokumentum rövid beszámoló a maja törénelemről.
A valamivel hosszabb Drezdai kódex 1939-ben bukkant fel, amikor egy ismeretlen úriember eljuttatta a kéziratot Johann Christian Goetzéhez, a németországi Drezdai Könyvtár igazgatójához, aki egyik könyvtárosának,Ernst Fostermann-nak továbbította. A tanulmányozás évei során Fostermann kikövetkeztette, hogy a könyv a maja időszámítási rendszerekkel foglalkozik, a 144000, a 7200, a 360 és a 20 napos periódusokkal. Ugyancsak ő fedezte fel a maja "nulla"jel és a Vénusz mágikus számának, az 1 366 560-nak a gyakori előfordulását.Ezek segítségével meghatározta a maja naptár kezdődátumát, az i.e. 3113. évet. A kódex többi részében maja próféciák és ceremóniák, egy napfogyatkozásokról szóló csillagászati munka és Quetzalcoatlról szóló történetek kaptak helyet.

----------------------------------------------------------

A palenquei mozaikmaszk

Ez a jade mozaikmaszk fedte a sírban fekvő férfi arcát.




A maszk fóliára másolt képei egymáson, a Denevéristen, egy a sok közül, amelyek el vannak benne rejtve.

Denevéristen





Szárnyas ember


Szárnyas kígyó

Meghajló szárnyas ember
----------------------------------------------------------

"...mert nem látható többé a Popol Vuh... volt itt egykoron erről egy írott könyv, réges-régen írták, de rejtve őrzik a kutató és gondolkodó emberek elől." Így kezdődik a maják kicse nevű törzsének szent könyve. "És valóban ez volt a Kicse lényege, hiszen látványa már nincs többé. Korábban volt az Írás, az eredeti Popol Vuh, amit a királyok birtoltak, de elveszett." Így végződik a Popol Vuh.

----------------------------------------------------------

de olvassatok Ti is bele a könyvbe